• BEZPEČNE DO ŠKOLY
          • BEZPEČNE DO ŠKOLY

          • Dňa 4.9.2015 sme sa zúčastnili podujatia s názvom BEZPEČNE DO ŠKOLY, ktorú organizovalo Mesto Ružomberok, Mestská polícia Ružomberok, Policajný zbor SR, Zbor väzenskej a justičnej stráže, Hasičský a záchranný zbor, Slovenský červený kríž, Horská záchranná služba, Rýchla zdravotnícka pomoc.

             

            Do galérie BEZPEČNE DO ŠKOLY boli pridané fotografie.

        • Skupinový motivačný program sociálneho poradenstva
          • Skupinový motivačný program sociálneho poradenstva

          •  

            Klienti Diagnostického centra v Ružomberku sa v mesiacoch apríl až jún 2015 zúčastnili Skupinového motivačného programu sociálneho poradenstva. Išlo o ucelený súbor 10 tematických skupinových stretnutí, ktorý im pomáhal začleniť sa do spoločenského fungovania komunity a zvládať záťažové životné situácie. Témy jednotlivých stretnutí boli starostlivo naplánované a ich materiálne vybavenie pomôckami bolo možné len vďaka finančnej podpore z Nadačného fondu KIA Motors Slovakia v Nadácii Pontis. 
                Projekt sa zameriaval na rozvoj sociálnych spôsobilostí a komunikačných zručností, deti sa učili medzi sebou navzájom primerane vyjadrovať svoje názory ale i potreby, prijímať i poskytovať konštruktívnu kritiku. Prostredníctvom facilitovanej diskusie sme sa snažili rozvíjať kritické myslenie s cieľom zvyšovať tolerantnosť k menšinovým názorom, popr. skupinám, a formovať tak prosociálne postoje. 
                Rozmer protidrogovej prevencie v tejto ohrozenej skupine bol naplnený zážitkovou formou simulácie vplyvu omamných látok na naše vnímanie (prevažne zrakové) využitím simulátorov – okuliarov. Deti si tak mohli pri „čistej hlave“ vyskúšať, aké zložité môže byť prejsť po rovnej čiare, kopnúť do lopty, odomknúť dvere pod vplyvom alkoholu alebo marihuany. Negatívne dôsledky vyfajčenej cigarety mohli deti vidieť rovnako v praxi na simulátore – fajčiacej bábike. Veľmi ich prekvapilo, koľko nečistoty obsahuje už jedna cigareta. Po každej aktivite nasledovala reflexia – rozprávanie o tom, čo sme zažili, aké to bolo, čo z toho vyplýva pre každodenný život, najmä pre život klientov diagnostického centra po návrate do domáceho prostredia. 
                Cieľom skupinového motivačného programu bolo eliminovať výskyt sociálno-patologických javov v ohrozenej skupine detí, čo sa darilo i zaradením relaxačných cvičení s praktickým nácvikom uvoľňovacích aktivít na zmiernenie vnútorného napätia. Nemalým problémom v tejto skupine detí je i zvládanie vlastných negatívnych emócií, primárne hnevu a agresívnych tendencií. V rámci projektu sme používali osvedčené kognitívno-behaviorálne techniky pre prácu s hnevom – deti sa učili rozpoznať, v akých situáciách sa u nich prejavuje hnev, kde v tele sa im hromadí a aké sú primerané spôsoby jeho ventilovania bez ohrozenia ostatných alebo poškodenia majetku. Ukazuje sa veľmi dôležitým, nielen deťom poukázať na nevhodné návyky a vzorce správania, ale pre ich budúci život je kľúčové poskytnúť im možnosť voľby – ponúknuť pozitívny vzor, rozvíjať žiaduce návyky.

            Skupinový motivačný program sociálneho poradenstva 

        • OLYMPIJSKY BEH
          • OLYMPIJSKY BEH

          • Tak ako po minulé roky aj v tomto sa naši žiaci zapojili do tejto už masovej športovej akcie, ktorú organizuje v našom regióne CVČ Ružomberok. Do školského  kola sa zapojilo 24 žiakov, čo je viac ako 50%. Najlepší z nich boli vybratí do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo 23.6.2015 na Námestí A.Hlinku.  Až jedenástka našich reprezentantov si zmerala sily so žiakmi škôl z celého okresu Ružomberok. V kategórii žiakov 6.-7.ročníka sa na „bodovanom“ šiestom mieste umiestnil Adrián R. a v najstaršej kategórii 8.-9.ročníka bol ešte úspešnejší Kristián Č., ktorý získal bronzovú medailu a potešilo aj šieste miesto Patrika M. Neobhájili sme síce vlaňajšie víťazstvo , ale aj tieto výsledky sú vzhľadom na podmienky a počet žiakov našej školy veľmi dobré a chlapcom k nim gratulujeme.

             

            Do galérie OLYMPIJSKY BEH boli pridané fotografie.

        • ŠKOLSKÝ VÝLET
          • ŠKOLSKÝ VÝLET

          • Kým naši mladší boli navštíviť Keltské sídlo na Havránku a plavili sa po Liptovskej Mare, naši starší sa boli prechdádzať a hladkať jelenicu Mášu vo Vysokých Tatrách.

             

            Do galérie ŠKOLSKÝ VÝLET boli pridané fotografie.

        • Preteky turistickej zdatnosti, šach a plávanie 2015
          • Preteky turistickej zdatnosti, šach a plávanie 2015

          • 21.5 - 24.5. 2015 sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže - Preteky turistickej zdatnosti, šach a plávanie, pod vedením uja Majka a uja Paľa. Boli sme, videli sme, zváťazili sme. Decká boli fantastické, nálada výborná aj keď pršalo. Ocenenia sú zaslúžené :)

             

            PTZ 2015 

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          • Stolnotenisový turnaj v Liptovskom Mikuláši 17.4.2015

             
            Zúčastnilo sa ho 6 dievčat a 6 chlapcovDgC. Najlepšie sa darilo Lukášovi, ktorý sa po 6-tich víťazstvách a bez jedinej prehry stal víťazom turnaja. Medzi chlapcami sa do štvrťfinále prebojovali aj Patrik ako druhý a Peťo ako víťaz svojej skupiny. Tam však stroskotali na zdatnejších súperoch i keď veľmi tesne , Peťo prehral rozhodujúci tretí set 12:10. Z dievčat bola najúspešnejšia Kristína, ktorá v skupine zdolala všetky súperky, ale v štvrťfinále prehrala s reprezentantkou L.Jána. S celkovým umiestnením som veľmi spokojný nakoľko len krôčik nám chýbal aj k prvenstvu v súťaži družstiev. Všetkým úspešným reprezentantom srdečne gratulujem a prajem veľa ďalších úspechov. Mgr. MIlan Gejdoš.

             

            Stolnotenisový turnaj 

        • Vynášanie Murieny
          • Vynášanie Murieny

          • V DgC máme deti v z rôznych kútov Slovenska. Aj preto sa zúčastňujeme akcií poriadanými mestom, pri ktorých im predstavujeme zvyky a tradície Liptova. Vynášanie Murieny 2015.

            Mgr. Mirka Franková 

             

            Vynášanie Moreny boli pridané fotografie.

        • Vychádzka na Gejdák
          • Vychádzka na Gejdák

          • Aj počas jarných prázdnin sme sa snažili deťom, ktoré museli zostať v DgC, príjemne výplniť prázdninové dni vychádzkou na farmu Gejdák. Všetci sa tešili z blízkosti zvierat a príjemne strávenému popoludniu. Vychádzka na Gejdák (Mirka Franková)